|  Nápoly  |  Látnivalók Nápolyban  |  Művészet  |  Hagyományok  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 
 
 
Látnivalók Nápolyban


Castel dell'Ovo


Castel dell'Ovo: vagyis a "tojásvár". A különleges nevet a formájáról kapta. A római időkben Lucullus császár építette, és adta neki a Lucullinium nevet. A későbbiek során is megőrizte királyi székhelyi rendeltetését, bár a történelem során börtönként is szolgált. A monda szerint Vergilius egyszer egy tojást lógatott egy kalitkába, és azt állította, hogy amíg a tojás épp marad a kalitkában, addig a vár bevehetetlen, a vár tulajdonosa pedig szerencsés lesz. A tojás sajnos összetörhetett az idők során, mert a vár is megrongálódott, ezért nem alkotnak egységes stílust az épület vonalai.

Castel dell'Ovo

Castel dell'Ovo (Flickr by Bellevue21)


Castel Nuovo

Castel Nuovo vagyis az új vár. Az új relatív, hiszen a XIII. században épült és az anjou királyok székhelyéül is szolgált. Ami első látásra szembeötlik az a reneszánsz kapuzat, ami Európa egyik legszebb ilyen alkotása. Domborművén a király bevonulását láthatjuk, míg a négy sarkában az erény négy allegorikus megmintázását, középen pedig Mihály arkangyalt. A vár egy része ma is látogatható. A múzeumi szerepén kívül itt ülésezik a városi tanács. A vár előtti tér erről kapta a nevét Piazza Municipio.


Castel Nuovo

Castel Nuovo (Flickr by ScubaJo)


Santa Chiara

A templom az anjouk temetkezési helye volt. Legfőbb látványossága a síremlékek. Itt látható Nagy Lajos királyunk öccse feleségének a síremléke is. Sajnos a II. világháború során ezt a templomot is bombatalálat érte, melynek következtében megsérült Bölcs Róbert síremléke. A templomban található még egy kis múzeum is, amely a nápolyi betlehemet mutatja be. Ne a klasszikus értelemben vett Betlehemre gondoljunk, hanem zsúfolt emberekkel teli betlehemet láthatunk. Gesů Nuovo: ("new Jesus") - Gesú Nuovo tér, ahol az azonos elnevezésű jezsuita templomot tekinthetjük, meg. A jezsuiták egy korábbi palotából alakították ki a templomukat. Érdekessége a gyémántszerkezetű díszburkolat a ház oldalán.

Santa Chiara

Santa Chiara (Flickr by Rita Willaert)

A San Carlo színház az olasz operavilág egyik legjelentősebb és kétségkívül a legnagyobb színháza. Hat emeletén mindösszesen 3000 néző számára nyújt ülőhelyet.


Királyi palota
A palota a Piazza del Plebescitón, vagyis a Népszavazás téren található. A név furcsán hangzik magyarra lefordítva, de megvan a magyarázata, mely 1860-ra nyúlik vissza, amikor Garibaldival az élen a nép megszavazta az egységes Olaszországhoz való csatlakozást. A palota eredeti épülete a XV. századból származik, a ma látható épület azonban a várost ért támadásoknak köszönhetően a többszöri átalakítások eredménye. A stílusjegyek keveredés, melyet, mint kívülről, mint belülről tapasztalhatunk ezen okra vezethető vissza. A palotába betérve megtekinthetjük az egykori udvari színházat a tróntermet, valamint a kápolnát is.

Királyi palota

Királyi palota (Flickr by Golden Puppy)

Híres nápolyiak:
Sophia Loren filmszínésznő, Gian Lorenzo Bernini szobrász, Enrico Caruso operaénekes, Domenico Scarlatti zeneszerző

Nápoly környékének látnivalói Nemcsak Nápoly, hanem környéke is mérhetetlenül gazdag úgy természeti, mint történelmi-kulturális látnivalókban:
Természeti kincsek

- Vezúv, a várostól délkeletre fekvő ma is aktív vulkán
- Ischia, Capri szigetei a Nápolyi-öbölben könnyen elérhetők hajóval
- Campi Flegrei egykori vulkánjainak kráterei a várostól észak-északnyugatra
- Solfatara krátere Pozzuoli mellett, mely ma is kénes gőzöket áraszt.
Történelmi-kulturális emlékek

- Pozzuoli városa a hatalmas római amfiteátrummal és a Serapiummal
- az antik Herculaneum és Pompeii romvárosai, a várostól délkeletre, a Vezúv lejtőin fekszenek
- Oplontis és Torre del Greco római villái, szintén a Vezúv tövében

Nemzeti Könyvtár

Az első nápolyi könyvtár 1804-ben nyitotta meg kapuit a mai Nemzeti Régészeti Múzeum épületében. A gyűjteményt 1816-ban a Capodimonte-palotába helyezték át, neve pedig Bourbon Királyi Könyvtár lett. Mai nevét 1860-ban, az Olaszországgal való egyesülés után kapta. 1922-ben helyezték át végleges helyére a nápolyi királyi palotába. Ma közel kétmillió kötetet, 20 000 kéziratot, 8000 időszakos kiadványt foglal magába, ezzel a firenzei és római után, Olaszország harmadik legnagyobb könyvtára. Értékes darabjai az 1800 herculaneumból származó papírusztekercs valamint Közel- és Távol-Keleti könyveinek gyűjteménye. Ebben a könyvtárban gyűjtött forrásokat Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című filmjének leforgatása előtt (1987).
VII. századi kézirat a könyvtárból

VII. századi kézirat a könyvtárból (Wikipedia )


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Nápoly